Pagina's

donderdag 12 februari 2009

Emoties

Voor de mannen en vrouwen onder jullie die gruwen van praatjes over hormonen, emoties, etcetera is mijn tip: log nu uit! Lees niet verder! Stop!
Ik ben er namelijk achter gekomen hoe hormonen en bijbehorende emoties mijn besef van: 'ik kan iets' en 'ik wil iets' geheel van de aardbodem kan doen verdwijnen. Als we er gemakshalve even vanuit gaan dat het een feitelijkheid te noemen is, dat ik iets kan en wil, is het toch opmerkelijk dat ik elke maand ergens een diepe dip ervaar in mijn kundigheid in en zin hebben in UBERHAUPT IETS?!
Nu ik vanmorgen enigszins uit die dip gekropen ben en mijzelf richting computer gesleept heb om toch iets zinnigs uit mijn handen te laten komen (en laten we er gemakshalve ook maar even vanuit gaan, dat het delen van mijn hersenspinsels met jullie zinnig te noemen is... al is het alleen maar dat schrijven mij vaak in een plezierige flow brengt, dat hopelijk een doorstromend effect heeft op de andere werkzaamheden van deze werkdag), stel ik mijzelf - en jullie - maar eens de vraag die vaker in mijn hoofd heeft gespeeld:
Maken hormonen van vrouwen nu betere werknemers/leiders/professionals of slechtere? Best leuke vraagstelling he? Je zou kunnen zeggen: slechter, want op momenten als deze wil je eigenlijk alleen maar met een boek op de bank, met een bak chocola naast je als troost voor dat je je 'zooooo dom / zinloos / slap' (vul in naar eigen ervaring) voelt. En lekker huilen (als dat lukt... mij niet!). Mannen kunnen in die zin met een grotere gelijkmatigheid en gelijkmoedigheid door het leven gaan, en zijn daarmee een stabiele kracht op de werkvloer. Niks geen maandelijkse emoties die je van je benen zwiepen. Gewoon je ding doen! Je zou ook kunnen pleiten voor, dat vrouwen betere werknemers/leiders/professionals zijn, omdat ze - juist door de pieken en dalen in de hormoonspiegel met bijbehorende emotionele uitschieters - ze gevoeliger, afgestemder, etc. kunnen zijn, naar zichzelf en naar anderen. Daarmee ook meer mee kunnen buigen en voelen in verschillende soorten situaties. De 'zachtere kant' van leiderschap.
Wat ik me nu afvraag is: zou je alleen dit soort idiote vraagstellingen bedenken als je in zo'n hormonale schommeling zit? Nee he, want mannen stellen zich soms ook idiote dingen af. Toch...?
Ik ga maar eens 'aan het werk'!
ps. Toch nog een vraag opeens: kunnen vrouwen nu emotioneel intelligenter of on-intelligenter genoemd worden? Ben benieuwd wat Azwin en Annemiek daar van vinden, onze experts in Emotioneel Intelligent Leiderschap (www.debaak.nl/eil). Misschien zelf maar eens die test doen...